Nuorin täytti tänään vuoden ja teki mieli tehä vähän erilainen kakku ku aina ennen. Hellapoliisin sivuilta löysin hyvänkuulosen ohjeen tähän kakkuun ja kiltisti noudatinki ohjeita. Tämä oli kyllä hyvää, vaikka keitin kuorrutetta hieman liian kauan.

1239913192_img-d41d8cd98f00b204e9800998e

Hopeatoffee kakku 20 henkilöä

Pohja:
4 munaa
3 dl sokeria
2 dl vehnäjauhoja
1 dl perunajauhoja
2 tl leivinjauhetta

Vuokaan: margariinia ja korppujauhoja

Täyte:

5 liivatelehteä

1,5 dl vettä
2,5 dl sokeria
1 dl sitruunamehua (halutessasi 1 sitruunan raastettu kuori)
4 munankeltuaista
2 rkl vehnäjauhoja
25 g margariinia
+ 2 dl kuohukermaa vaahdotettuna
+ 1 dl vaniljakreemijauhetta ja 2 dl maitoa  (voi käyttää myös vaniljakastikeaineksia)

Kostutus:

vaaleaa mehua tai vaniljasokerilla maustettua maitoa

Hopeatoffeekinuski:

3 dl kuohukermaa

n. 15 kpl isoja Hopeatoffeita TAI runsas 20 kpl pieniä Hopeatoffeita

Reunoille: 4 dl kuohu- tai vispikermaa, sokeria, vaniljasokeria

Mittaa kattilaan vesi, sokeri, sitruunamehu, keltuaiset, vehnäjauhot ja margariini. Kiehauta, kunnes sakenee. ANNA JÄÄHTYÄ! Jos haluat nopeuttaa jäähtymistä, kaada kiisseli laakeaan, mielellään muoviseen astiaan.

Vatkaa kerma vaahdoksi. Sekoita vaniljakreemijauhe ja maito keskenään.

Laita liivatteet likoamaan runsaaseen nesteeseen noin viideksi minuutiksi. Liuota vedestä puristetut liivatteet tilkkaan kiehuvaa vettä, anna jäähtyä pieni hetki.

Yhdistä sitruunakiisseli, vaniljakreemi, sekä viimeiseksi kermavaahto. Kaada joukkoon liivateneste ohuena nauhana ja sekoita täyte tasaiseksi.

Leikkaa kakkupohja kolmeen osaan, vuoraa vuoka kahdella kelmulla niin, että kelmujen reunat tulevat vuoan reunojen yli. Laita pohjalle kakun päällimmäinen kerros ylösalaisin, kostuta vaniljasokerilla maustetulla maidolla tai vaalealla mehulla. Kaada puolet täytteestä päälle. Nosta täytteen päälle kakun keskiosa, kostuta ja kaada päälle loput täytteestä. Nosta päällimmäiseksi pohjaosa ja kostuta. Käännä kelmujen liepeet kakun suojaksi ja nosta kylmään hyytymään vähintään muutamaksi tunniksi tai yön yli.

Kumoa hyytynyt kakku tarjoiluvadille.

Keitä päälle hopeatoffeekinuski. Laita ainekset kattilaan ja hämmentele kokoajan, kunnes karkit sulavat kerman joukkoon ja kastike sakenee. Liemi on aluksi harmaata ja löysää, mutta sakenee kyllä. Kastikkeen keittäminen vie normaalia kinuskikastiketta hieman enemmän aikaa, sillä karkkien sulaminen vie aikaa enemmän kuin tavalliseen kinuskiin käytetyn sokerin sulaminen.

Levitä sakea kastike kakun päälle.

Pursota reunoille sokerilla ja vaniljasokerilla maustettua kermavaahtoa.

Voit koristella kakun esimerkiksi hämähäkkikaramelleilla.

 

psst...omat huomiot. Laitoin kuorrutteen keittämiseen 2 dl kuohukermaa ja 10 kpl isompia kick-patukoita. Keitin tasan 20 minsaa ja se tuntui olevan vähän liikaa. ts. kuorrute hieman jämähti ja kakkua leikatessa koko komeus oli painua kasaan. Eli ens kerralla keitän 15 minuuttia. Sitruunamehua täytteeseen mulla ei ollut riittävästi, vaan puristin puolikkaan sitruunan mehuksi+ 4 puolikasta appelsiiniä. Maku oli loistava, ei liian struunainen. Muuten ainesuhteet oli kohillaan. Tuo resepti on siis kopioitu suoraan Helapoliisin sivuilta.